PUTERA MIC

NEGERI SEMBILAN – TOWARDS 3G LEADERS

Bantah PPSMI?

AKTIVIS TAMIL BANTAH PPSMI

Please Submit Your Comments To Putera MIC Negeri Sembilan

Jimadie Shah Othman | www.malaysiakini.com
Aktivis pendidikan Tamil turut menghulurkan sokongan kepada perhimpunan membantah dasar Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) ke Istana Negara, esok.k uthayasoorian peresident tamil foundation“Esok (kami) turun,” kata presiden Yayasan Tamil, K Uthayasoorian kepada Malaysiakini hari ini.

Jumlah aktivis dan penyokong pendidikan bahasa itu belum dapat dipastikan, tambahnya.

Beliau menjejaskan sokongan susulan Gabungan Persatuan-persatuan Lembaga Pengurus Sekolah Cina Malaysia (Dong Zhong) memutuskan tidak menyertai perhimpunan anjuran Gerakan Mansuhkan PPSMI (GMP) bagi menyerahkan memoramdum kepada Yang di-Pertuan Agong jam 2 petang.

Dong Zong membuat keputusan itu dengan mendakwa ia tidak terlibat merangka memorandum dan tidak mengetahui kandungannya walaupun beberapa kali memohon untuk menelitinya.

Uthayasoorian, yang turut terlibat berkempen bersama GMP, berkata yayasannya juga belum melihat memorandum itu.

Beliau menegaskan, tuntutan Yayasan Tamil bertujuan mengembalikan bahasa ibunda dalam pengajaran dua subjek itu termasuk bahasa Cina dan Tamil.

Sementara itu, Gabungan Persatuan Penulis Tamil Malaysia (Gapetam), walaupun mempertahankan penggunaan bahasa ibunda di peringkat sekolah, tidak bersetuju menggunakan saluran berdemonstrasi bagi menyuarakan bantahan.

“Kami tidak sokong bantahan (di) jalanan. Sepatutnya gunakan saluran tertentu (sampaikan bantahan),” kata presidennya K Balasubramaniam.

Kumpulan Sasterawan Kavyan (Kavyan), persatuan tunggal kaum India yang berkarya dalam Bahasa Malaysia, pula belum memutuskan untuk terlibat dalam perhimpunan besar esok kerana tidak pernah berdemonstrasi bagi membantah dasar kontroversi itu.

uthaya sankar sb chairman kavyanDitanya kehadiran penasihat persatuan itu Sasterawan Negara A Samad Said bersama GMP, pengerusi Kavyan, Uthaya Sankar SB berkata: “Kami sokong Pak Samad”.

A Samad, penasihat kehormat Kavyan sejak kira-kira sepuluh tahun lalu, turut dilantik penasihat GMP.

Uthaya menambah, beliau menentang dasar itu sejak awal ia diumumkan oleh perdana menteri waktu itu Tun Dr Mahathir Mohamad pada 2002.

“Respons kepada pengumuman itu, saya tulis sajak ‘Perjuangan Bahasa Malaysia’ di media, tetapi orang salah sangka (ingat saya menentang istilah bahasa Melayu),” katanya, yang kini bertugas sebagai penyunting berita di sebuah stesen televisyen

Advertisements

March 10, 2009 - Posted by | Uncategorized

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: